• 26 d'agost de 2016

    Coses de Neurones

    Encara estem en la foscor sobre molts dels detalls del cervell, però els científics estan constantment investigant per tal trobar noves maneres d'encendre els llums interiors. Aquestes branques de color verd són nervis del cervell d'un ratolí, alterats mitjançant enginyeria genètica per produir fluorescència. Per extraordinària que aquesta tecnologia ens semble, en realitat és prou antiga. No obstant això, amagada entre les branques brillants, una nova tècnica ens mostra un tipus diferent d'activitat cerebral. Les motes de color porpra són els ARNm (molècules missatgeres vitals per a la construcció i el manteniment de la vida). Aquest cervell està revestit per una gelatina especial, que fixa els ARNm al seu lloc perquè puguin ser il·luminats amb una tècnica anomenada FISH d'una sola molècula. Escampades al llarg dels nervis verds, aquestes molècules missatgeres particulars produeixen una bastida per donar suport a les terminacions nervioses. La investigació dels patrons d'ARNm al cervell humà pot detectar diferències entre els nervis sans i aquells que pateixen de malalties com ara la malaltia d'Alzheimer.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Fei Chen i col·laboradors/es
    Department of Biological Engineering, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, MA, EUA
    Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group
    Publicat en Nature Method, juliol de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.