• 21 de setembre de 2019

    Cosit

    La capacitat de processament del cervell supera fàcilment la del superordinador més avançat. Tot i així, la tecnologia informàtica pot ajudar-nos a entendre el nostre sistema nerviós. Els sofisticats algorismes informàtics d'un nou programari anomenat BigStitcher treballen conjuntament amb dues tècniques informàtiques: la microscòpia expansiva (per inflar els menuts teixits sota la lent) i la microscòpia a full de llum per fer milers de "tallades" virtuals a través de les cèl·lules, per cartografiar les connexions d'aquest sistema nerviós en desenvolupament de mosca del vinagre. Cada àrea acolorida és una enorme imatge tridimensional (de molts Gigabytes de dades) virtualment recomposada com un "mapa" en forma de mosaic de tot el sistema nerviós. El pròxim repte és interpretar la informació (potser fent servir de nou algorismes per ajudar a seguir el camí sinuós de cada neurona) i desxifrar les pistes sobre els patrons neuronals comuns trobats en organismes "superiors" com els humans.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de Janelia / MDC
    Berlin Institute for Medical Systems Biology, Max Delbrück Center for Molecular Medicine in the Helmholtz Association, Berlín, Alemanya
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature Methods, agost de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.