• 30 de novembre de 2021

    Cranis Trencats

    Els nostres cranis es formen a l'úter i continuen creixent després del naixement, però el comportament de les cèl·lules formadores d'ossos anomenades progenitors esquelètics encara fa que els científics es sorprenguen. Ací els investigadors escanegen la calvària- la part superior del seu crani- emprant microscòpia de làmina de llum per ressaltar els patrons de teixits que hi ha a l'interior. Les artèries semblants a xarxes (resaltades en verd), canalitzen la sang cap als capil·lars, els porus semblants a aspersors nodreixen les cèl·lules circumdants amb fluids i nutrients - alguns d'aquests (mostrats en roig) alimenten les cèl·lules progenitores esquelètiques properes (en gris). El fet de separar el cúmul de diferents tipus de vasos craniofacials mitjançant algoritmes informàtics (al final del vídeo), permet als investigadors examinar com els seus patrons canvien al llarg del temps- a mesura que el crani es desenvolupa, o després d'una lesió- aportant informació sobre afeccions del desenvolupament humà com ara el micrognatisme.

    Escrit per John Ankers
    Vídeo d'Alexandra N. Rindone i col·laboradors/es
    Department of Biomedical Engineering, Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, MD, EUA
    Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en Nature Communications, octubre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.