• 14 d’abril de 2017

  Creuant la Bretxa

  Vosté i les cèl·lules de la seua pell reaccionen per curar les ferides. Les cèl·lules de la pell anomenades queratinòcits es divideixen per replicar-se elles mateixes, i migren cap al tall per tancar la bretxa. Els queratinòcits tenen unes proteïnes anomenades Gαq i Gα11 que ajuden a passar molts senyals diferents des de fora de la cèl·lula. Els científics han descobert ara que si no les tenen, aleshores, les cèl·lules migren més lentament, de manera que la reparació és més lenta. No obstant això, Gαq i Gα11 fan la mateixa feina, i si falta una, es poden substituir unes per les altes. El citosquelet -suport estructural de les cèl·lules- normalment es reorganitza a si mateix quan les cèl·lules migren (a la part inferior de la foto, les cèl·lules no tenen Gα11), però en les cèl·lules que els falten ambdues proteïnes (part superior) el senyal per a la migració (augmentant de dreta a esquerra) sols fa que el citoesquelet es desorganitze més. Això demostra que Gαq i Gα11 poden ajudar a provocar els canvis en les cèl·lules que les ajuden a aconseguir i a curar les ferides amb èxit.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge del treball de Colleen L. Doçi i Constantinos M. Mikelis, i col·laboradors
  College of Arts and Sciences, Marian University Indianapolis, IN, EUA; i Department of Biomedical Sciences, School of Pharmacy, Texas Tech University Health Sciences Center, Amarillo, TX, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.