• 6 de setembre de 2017

  Cristalls de Colesterol

  L’acumulació gradual de depòsits de greix, anomenats plaques, en les artèries és la característica principal de l’aterosclerosi –una afecció associada amb un alt risc d’angina de pit, atac de cor i accident vascular cerebral. Mentre que els nivells de colesterol en la sang d’una persona són un bon indicador del risc de desenvolupar aterosclerosi, és possible tindre alts nivells de colesterol durant molt de temps sense tindre un atac de cor. En l’actualitat es té clar, no obstant, que quan els depòsits de colesterol es compacten en cristalls –com els de la imatge en la qual presenten una coloració artificial– el risc de patir un atac de cor augmenten de forma considerable. Un estudi recent va mostrar que de 240 pacients ingressats en urgències per atacs de cor, el 89 per cent tenia una quantitat excessiva de colesterol cristal·litzat bloquejant les seues artèries coronàries. Les medicacions per a dissoldre aquestes cristalls podrien ajudar als pacients que presenten un major risc, encara que ajustar-se a una dieta sana i fer exercici de forma regular deuria ajudar a previndre la seua formació.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Michigan State University
  Michigan State University, East Lansing, MI, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en American Journal of Cardiology, agost de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.