-
16 de juilol de 2017
Cuc dins del Cuc
¿Podem combatre una infecció amb una altra? Aquesta és una pregunta que uns investigadors d'Austràlia estan tractant de respondre, infectant els mosquits –els quals poden portar el virus que causa la febre del dengue– amb bacteris específics d'insectes anomenats Wolbachia. Vistos ací com taques roges dins dels mosquits, tenyits de color verd, sota un microscopi de fluorescència, els bacteris provoquen un problema conegut com a incompatibilitat citoplasmàtica, on les larves produïdes per mascles infectats que s'aparellen amb femelles no infectades no aconsegueixen eixir de l'ou. Encara que les proves en condicions de laboratori suggereixen que infectar mosquits deliberadament amb Wolbachia podria ser una bona manera de mantenir-los sota control i frenar la propagació de malalties mortíferes de mosquits, no s'ha provat en situacions de la vida real. Seguint la propagació de la infecció per Wolbachia en mosquits salvatges però sense dengue al nord-est d'Austràlia, els científics han demostrat que els bacteris es propaguen d’una manera lenta però segura a través de la població d'insectes, i podrien demostrar ser una bona manera de controlar-los en el futur.
Escrit per Kat Arney
Imatge publicada per Penn State en Flickr
Investigació del Departament of Evolution and Ecology, University of California, Davis, CA, EUA
Imatge publicada en Flickr sota una llicència Creative Commons (CC BY-NC-ND 2.0)
Investigació publicada en PLOS Biology, maig de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.