• 27 de desembre de 2020

    Cucs Cansats

    La melatonina és l'hormona cerebral que se'ns tanquen les parpelles i ens provoca la son. Alguna gent se la pren en forma de pastilla per a ajudar a combatre el jet lag o per a poder dormir bé, però com l'hormona indueix la somnolència és encara un misteri. Per a aprendre més sobre el mecanisme molecular de la melatonina, investigadors estan estudiant com l'hormona indueix la son en el nemàtode Caenorhabditis elegans (en la foto). I sí, els cucs també dormen! Els científics han trobat que quan la melatonina s'acobla al seu receptor (en verd) en la superfície de les neurones, activa un canal de potassi particular, que a la seua vegada talla la comunicació entre les cèl·lules. Els cucs que no tenien o el receptor de melatonina o el canal tingueren problemes per dormir. Pareix que, per tant, les neurones, com els xiquets, necessiten romandre en silenci per a dormir. I la melatonina, com si es tractara d'un pare o una mare estricta, reforça aquest silenci.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge del treball de Longgang Niu i col·laboradors/es
    Department of Neuroscience, University of Connecticut School of Medicine, Farmington, CT, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), octubre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.