-
20 de desembre de 2019
Cucs Creixent
Els cestodes que poden crèixer més de sis metres al nostre interior pareixen trets de pel·lícules de por. Però també presenten un misteri intrigant. Tenen una velocitat de creixement remarcable, tot i que es desfan regularment de segments corporals. Aquest creixement és dirigit per cúmuls de cèl·lules mare, amb un potencial il·limitat de desenvolupament, resaltats als cucs de la fotografia. Els trucs en aquest emmagatzematge tan eficient de cèl·lules mare podria ser útil perquè científics utilitzen cèl·lules paregudes en el desenvolupament de tractaments contra diverses malalties. Per investigar, els investigadors van estudiar un cestode paràsit de rates, i van descobrir que el coll era el lloc de major creixement. Dos gens concrets en són responsables, però estan actius també a la resta del cos. Això porta a pensar que l'ambient al coll és determinant per a aquest comportament regeneratiu. Això pot portar al seu ús com a diana de tractaments contra cestodes. Conèixer com els diferents ambients tenen un impacte sobre les cèl·lules mare és clau per fer front definitivament al seu poder.
Escrit per Anthony Lewis
Imatge del treball de Tania Rozario i col·laboradors/es
Morgridge Institute for Research, Madison, WI, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eLife, setembre de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.