-
11 de novembre de 2021
Cues amb Lliçons
En algun punt entre el axolots, capaços de regenerar les seues extremitats perdudes, i els humans que... no poden, els fardatxos es troben en un lloc interessant en l'arbre evolutiu. Com els axolots, poden regenerar les seues cues - però no per complet. Ara els científics utilitzen cèl·lules mare per donar a aquesta cua de gecko regenerada (en la imatge a l'esquerra) patrons de teixits que igualen el seu apèndix trencat. Permetre que el potencial de les cèl·lules mare puga desenvolupar-se en el fardatxo adult és clau per aconseguir açò. L'equip implanta cèl·lules mare neurals (NSCs en anglés) d'un embrió en el monyó de la cua d'un adult, després d'editar els gens per fer que les cèl·lules ignoren els senyals bloquejadors de patró presents en el teixit adult. La nova cua del gecko creix d'un blastema amb forma de pilota (a la dreta en la imatge) amb patrons de múscul (marcat en blanc a la imatge), cartílag (roig a la imatge) i cèl·lules que es dividixen (verd a la imatge) al voltant d'un esquelet que no es veu i un sistema nerviós. Els investigadors esperen que aproximacions semblants puguen ajudar les cèl·lules mare humanes a tractar ferides difícils de curar, compartint lliçons al llarg de l'arbre evolutiu.
Escrit per John Ankers
Department of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine, University of Southern California, Los Angeles, CA, USA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Investigació publicada en Nature Communications, octubre de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.