• 12 d'agost de 2021

  Curant Talls

  Un de cada 700 nadons en el Regne Unit té el llavi leporí i la fenedura palatina (un tall en el llavi superior i part superior de la boca, el paladar). Actualment, la cirurgia no pot arreglar completament el tall en el paladar. L'enginyeria de teixits podria proporcionar una solució a través de la implantació de bioscaffolds (bastides o construccions fetes amb un teixit de donant on les cèl·lules del donant són eliminades i reemplaçades per cèl·lules pròpies del pacient en un procés anomenat recel·lularització). Els investigadors han creat ara un bioscaffold utiilitzant el teixit connectiu que cobrix l'os del paladar en els porcs. Després de que les cèl·lules de porc foren eliminades, alguns bioscaffolds foren perforats per crear porus microscòpics. Posteriorment els scaffolds foren recel·lularitzats amb cèl·lules mare mesenquimàtiques. El microscopi electrònic de rastreig (en la fotografia) revelà que les cèl·lules s'expandiren, formaren capes i maduraren. S'observà notablement que als scaffolds microperforats hi ha havien més gens relacionats en els ossos que foren activats en les cèl·lules mare. En conseqüència, esta aproximació pareix prometre un tractament per al llavi leporí i la fenedura palatina.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball de M. I. Rizzo, L. Tomao, F. Locatelli, L. Leone and M. Zama i col·laboradors
  Bambino Gesù Children’s Hospital, IRCCS and Department of Neuroscience, Università Cattolica del Sacro Cuore, Roma, Itàlia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicada en Scientific Reports, juliol de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.