• 26 d'agost de 2021

  Curt de Respiració

  Són un simple símbol de la pandèmia que ha desbordat el món. Les mascaretes, inevitables des dels supermercats fins al metro, s’han convertit en elements essencials quotidians. Però segueixen sent controvertides per a alguns i, a mesura que les regulacions s’endureixen i relaxen en diferents països, la seua importància continuarà essent qüestionada. Una millor comprensió de la seua efectivitat ajuda individus i governs a prendre decisions, de manera que un nou estudi va utilitzar simulacions per ordinador amb paràmetres actualitzats per estimar de manera realista la distància de les gotes d’aigua capaces de transportar partícules de virus durant la respiració humana normal sense (inici del vídeo) i amb (final del vídeo) una mascareta. Les simulacions suggereixen que sense mascareta, les gotes de saliva viatgen fins a 2,2 metres en 90 segons, en comparació amb només 0,72 metres en 2 minuts d’una persona amb mascareta. L'estudi també va avaluar els complexos anells de vòrtex i l'aerodinàmica que hi ha darrere de la propulsió impulsada per la respiració, ajudant a desemmascarar encara més el misteri de l'eficàcia de la mascareta.

  Escrit per Anthony Lewis
  Vídeos d'Ali Khosronejad i col·laboradors
  Department of Civil Engineering, Stony Brook University, Stony Brook, NY, EUA
  Drets d'autor reservats pels autors originals
  Publicat en Physics of Fluids, juny de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.