• 01 de abril de 2022

    De Rates Penades a Humans

    La possibilitat que els virus es propaguen de les rates penades als éssers humans ha adquirit una gran importància per a nosaltres en els últims anys. Les rates penades són portadores de Lyssavirus, una família de virus que inclou el de la ràbia, i s’han donat casos de transmissió entre espècies a altres mamífers. Els investigadors examinaren els mecanismes i la transmissió de 10 espècies diferents de lisavirus en ratolins. A partir d’aquestes dades, desenvoluparen un nou índex de patogenicitat, classificant els temps d’incubació del virus i el seu impacte en la supervivència. Van trobar una gran variació entre les espècies i s’adonaren de què algunes tenien una classificació més alta que les mostres de virus de la ràbia. Les investigacions posteriors revelaren que les espècies de Lyssavirus (en verd en la secció del cervell del ratolí de la imatge) són capaces d’infectar no només a neurones (en blau), sinó també a altres cèl·lules del cervell anomenades astròcits (en verd). Això mostra nous detalls sobre com afecten els lisavirus als animals, el que podria ajudar-nos a controlar possibles brots de virus en el futur.

    Escrit per Anthony Lewis
    Imatge d'Antonia Klein i col·laboradors/es
    Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), Federal Research Institute for Animal Health, Greifswald-Insel Riems, Alemanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en PLOS Neglected Tropical Diseases, gener de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.