• 14 de febrer de 2018

  Defecte de Fabricació

  Les vies respiratòries i els sinus del humans estan revestits amb milions de xicotetes protusions, que tenen les cèl·lules, semblants a pèls i que s'anomenen cilis, que bateguen contínuament i rítmicament per promoure l’eliminació del moc, els residus i els microbis. Les persones amb discinèsia ciliar primaria, malgrat això, tenen cilis disfuncionals i estan afectades d'infeccions freqüents de sinus, pulmó i orella. Aquesta malaltia genètica està provocada generalment per mutacions en les proteïnes motores del cilis (acolorides amb verd a les cèl·lules traqueals de la imatge), no obstant això, alguns pacients tenen mutacions en una proteïna aparentement no relacionada, anomenada HEATR2 (de color roig). Actualment, els investigadors han descobert que mentre HEATR2 no és un component del propi motor del cili, la proteïna és essencial per al correcte muntatge del motor. De la mateixa manera que els components d’un automòbil no s’acoblarien per si mateixos si els robots de la fàbrica foren defectuosos, els cilis no podran formar-se sense HEART2.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge d'Amjad Horani
  Department of Pediatrics, Washington University School of Medicine, St. Louis, MO, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PNAS, gener 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.