-
18 de maig de 2016
Deixa'm Entrar
És bastant perillós treballar amb virus com el VIH o la grip al laboratori, però ¿com estudien els científics les infeccions virals que maten fins al 90 per cent de les persones infectades, per a les que actualment no hi ha cap vacuna? La resposta és: amb molt de compte. Les infeccions en qüestió són causats per Hendra i Nipah, coneguts col·lectivament com henipaviruses, i són responsables de brots a Austràlia i Malàisia. Són virus transmesos per ratpenat i estan relacionats amb els responsables que hi ha darrere de les malalties virals menys mortals però encara perilloses com les galteres i el xarampió. Per primera vegada, sota nivells extremadament alts de bioseguretat, els investigadors han descobert que una molècula anomenada fibrillarina (tenyida de roig en aquesta imatge, obtinguda amb un microscopi de fluorescència, de cèl·lules humanes infectades pel Hendra) ajuda al virus (verd) entrar al nucli (blau) on el s'emmagatzema el seu ADN, una part vital del cicle de vida viral. Aquest descobriment apunta cap a enfocaments potencials per al desenvolupament de tractaments o mètodes de prevenció contra henipaviruses. Hui és el Dia Mundial de la Vacuna contra el VIH
Escrit per Kat Arney
CSIRO Health and Biosecurity, Australian Animal Health Laboratory, Geelong, Victoria, Austràlia
Investigació publicada en PLOS Pathogens, març de 2016
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.