• 12 d'agost de 2019

  Delícies Embolicades

  Amb l'esperança d'entendre per què alguns nervis es curen, mentre les lesions a altres deixen un dany permanent, els investigadors han fet créixer aquest llit artificial de cèl·lules nervioses o neurones. En l'esquerra, fibres neuronals anomenades axons, que semblen cordes, es desenvolupen per l'interior de minúsculs canals cap a la cambra de la dreta. Ací es troben amb oligodendròcits (de color verd) -cèl·lules que s'envolten y protegixen els axons, tal i com fan en la nostra medul·la espinal. Després de lesionar un nervi perifèric, a la mà per exemple, els trossos "trencats" de la neurona es desintegren ràpidament i són netejats perquè un nou creixement puga començar. En la columna vertebral les coses són diferents. Fent talls minúsculs en aquests axons crescuts al laboratori per imitar un lesió de columna vertebral, els investigadors han trobat que els oligodendròcits realment bloquegen el procés de neteja i eviten la curació. Augmentar els nivells de VEGFR1 -una proteïna que present en les neurones de qualsevol part del cos- restablix la curació en el laboratori, augmentant les esperances de futurs tractaments per previndre danys nerviosos duraders o paraplegia.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball d'Adrien Vaquié i col·laboradors
  Department of Biology, University of Fribourg, Fribourg, Suïssa
  Imatge publicada sota una llicència Creative Commons
  Publicat en Cell Reports, juny de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.