• 27 de juliol de 2016

  Dents Apretades

  Un mal de queixal persistent i la perspectiva de la broca del dentista és prou perquè qualsevol persona s'inquiete. No obstant això, l'extracció d'una dent és només el primer pas. Les dents extretes es poden substituir amb implants artificials incrustats en l'os maxil·lar. Qualsevol dany en aquest os ha de ser reparat primer utilitzant empelts d'os, encara que els seus efectes reconstituents estan disminuïts per la seua tendència a ser absorbits pel teixit circumdant. En la investigació de materials d'empelt alternatius, els investigadors van recórrer a les dents. Les dents humanes van ser triturades i desmineralitzades per a exposar els factors que fomenten el creixement ossi. En orificis del crani de rates amb un defecte ossi es van empeltar amb partícules de dents de distintes grandàries, de 0,2 (part superior) a 1 mil·límetre (part inferior). Les partícules es van deixar sense tractar (esquerra) o es van desmineralitzar parcialment (en el centre) o totalment (a la dreta). Mitjançant una tècnica anomenada micro-CT es va observar el grau de la regeneració de l'os. ¿Quina va ser la combinació guanyadora i la millor opció per als empelts dentals en el futur? Les partícules d'1 mm desmineralitzades parcialment.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Takamitsu Koga i col·laboradors
  Nagasaki University School of Dentistry, Nagasaki, Japó
  Imatge publicada originalment sota una llicència de Creative Commons (por 4.0)
  Publicat en PLOS One, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.