-
31 de desembre de 2022
Desbloquejant Vida Primerenca
Els primers dies després que els espermatozoides es troben amb l'òvul són crucials. Una delicada divisió cel·lular rere altra conduïx a una estructura anomenada blastocist, que finalment es convertirà en un embrió. Aquestes etapes vitals i primerenques de l'embaràs es podrien considerar un secret ben guardat, ja que són especialment difícils d'estudiar. Donar més llum podria oferir respostes sobre com millorar les taxes d'èxit de la fecundació in vitro (FIV) i les causes de l'avortament involuntari. Ja s'han cultivat "blastocists artificials", anomenats blastoides, per estudiar el desenvolupament primerenc, però el seu procés de creació va ser molt ineficient. Els investigadors ara han desenvolupat un mètode per a la producció a més gran escala. Amb el nou mètode, es poden generar més blastoides amb menys recursos inicials. Però el més important és que encara conserven la capacitat de formar estructures semblants a embrions (a la imatge) amb gens clau per ajudar un blastocist en desenvolupament a penetrar el revestiment de l'úter activat (resaltat en rosa i cian), i per tant els fan útils per estudiar la implantació.
Escrit per Sophie Arthur
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY-NC-ND 4.0)
Publicat en bioRxiv, setembre de 2022 (sense revisió per parells)
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.