• 21 de maig de 2022

  Descobrint els Secrets dels Cilis

  Quasi totes les cèl·lules animals tenen almenys un cili, un orgànul ancorat a la membrana semblant a un pèl que sobreïx de la superfície cel·lular. Pot ser singular i immòbil, o formar part d’un grup de cilis que es mouen junts rítmicament, com els de les cèl·lules de les vies respiratòries que ajuden a mantindre el moc en moviment. Malgrat que els cilis siguen tan habituals, les seues funcions en moltes cèl·lules continuen sent un misteri, cosa que limita la comprensió dels científics de les ciliopaties, malalties en les quals els cilis no creixen o funcionen correctament causant símptomes greus per a tota la vida. Per esbrinar els diferents papers dels cilis, els científics han dissenyat cèl·lules mare humanes que no tenen absolutament cap cili (a l'esquerra). Comparant aquestes cèl·lules amb altres normals que posseïxen cilis (a la dreta, amb els cilis de color roig) tenint en compte que ambdues seran dirigides a convertir-se en qualsevol tipus de cèl·lula que trien els investigadors, hauria de revelar com els específics tipus cel·lulars es veuen afectats per la pèrdua de cilis i potencialment servir de gui cap a nous tractaments per a les cilopaties.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball de Nelly M. Cruz i Raghava Reddy, i col·laboradors, Benjamin Freedman Lab
  Division of Nephrology, University of Washington School of Medicine, Seattle, WA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Biomedical Engineering, abril de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.