• 14 d'octubre de 2015

    Detecció de la Direcció

    Everest, la nova pel·lícula en 3D, convida al públic a ''experimentar l'aventura èpica fins al cim''. La sensació de què estàs pujant una muntanya sembla real perquè les imatges estimulen circuits neuronals del teu cervell que processen el moviment. Els científics, mentre intentaven entendre com funcionen aquests circuits complexos, han descobert un tipus de neurona fins ara desconeguda, anomenada LPi, en mosques del vinagre –que són estudiades perquè tenen un sistema de processament del moviment similar però més simple que el dels éssers humans. Aquestes neurones produïxen l'excitació de parts dels circuits pel moviment en una direcció i la inhibició del moviment oposat. Això es creu que juga un paper important en la reducció del 'soroll' en els circuits neuronals que d'altra manera causarien confusió. La foto mostra un grup de neurones LPi, modificades perquè brillen en diversos colors, connectades a través de llargues fibres nervioses a la placa lobular –l'estructura del cervell de la mosca dedicada al processament del moviment visual.

    Escrit per Mick Warwicker
    Imatge d'Aljoscha Nern, Janelia Farm Research Campus, Virginia, EUA
    Max Planck Institute of Neurobiology, Martinsried, Alemanya
    Drets de la imatge pels autors originals
    Investigació publicada en Cell, juliol de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.