-
29 de maig de 2021
Detecció Temprana
Sovint llegim sobre descobriments científics que en el futur podrien conduir a nous tractaments per malalties incurables - però quant de temps, si és que tenen èxit, tardarà aquest procés? Per millorar la traducció de la recerca fonamental del laboratori fins a la clínica, els neurocientífics han desenvoupat una manera d'imitar en micos macaco Rhesus les fases primerenques de l'alzheimer, una malaltia degenerativa amb danys cerebrals inicials que es propaguen sense ser notats durant anys fins que produeixen danys irreversibles i comença la pèrdua de memòria. Ací, les proteïnes tau tòxiques que s'acumulen en el cervell dels pacients d'alzheimer eren visibles al cervell del macaco (taronja) en les fases primerenques de la progressió. Amb aquest model animal que s'assembla molt a la fisiologia humana, l'equip podrà comprendre millor els canvis al cervell en les primeres fases de la malaltia, i potencialment descobrir noves idees per ralentitzar o revertir els danys abans de que es manifesten els símptomes cognitius.
Escrit per Gaëlle Coullon
Imatge del treball de Danielle Beckman i col·laboradors/es
California National Primate Research Center, University of California Davis, Davis, California, EUA
Investigació publicada en Alzheimerís & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association, març de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.