• 11 d'agost de 2017

  Diamants i Creus

  Les nostres cèl·lules s’uneixen a les veïnes a través de proteïnes anomenades cadherines. Les cadherines també s’adhereixen a les bastides flexibles de dins de les cèl·lules, la qual cosa permet a les cèl·lules fer contorsions en diverses formes. Els investigadors investiguen com les N-cadherines afecten la forma cel·lular en els ulls de la mosca del vinagre, amb la finalitat d’obtindre un major control de com les nostres pròpies cèl·lules formen els teixits de diverses formes en el cos humà. Analitzant imatges dels ulls de mosca normal van trobar grups en forma de diamant de quatre cèl·lules (a la foto), unides per N-cadherines (en roig) i E-cadherines (en verd). Quan l’N-cadherina s’uneix a l’N-cadherina, les cèl·lules són més capaces de contraure’s, mentre que la unió a l'E-cadherina fa que les cèl·lules siguen menys capaces de contraure’s. El deteriorament genètic de la capacitat de l’N-cadherina per a funcionar d’aquesta manera en la meitat de les cèl·lules del grup va causar que les cèl·lules mutants es convertiren en deformes, transformant els cúmuls d'una forma de diamant a una altra de creu. Aquests canvis il·lustren com les N-cadherines són vitals en l’elaboració dels teixits que componen els òrgans des de les simples mosques als complexos éssers humans.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Eunice HoYee Chan i Pruthvi Chavadimane Shivakumar, i col·laboradors
  Aix Marseille Univ, CNRS, IBDM, Marseille, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, maig de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.