• 23 de juny de 2023

    Difícil d'Engolir

    Prenim una beguda refrescant o un mos de menjar deliciós i, la majoria de nosaltres, no pensem què ocorre després. La deglució, com parpellejar i respirar, és automàtica. Però, ¿i si no ho és, i un dels plaers de la vida es torna incòmode i un greu risc d'asfíxia? Els trastorns de la deglució tenen una varietat de causes que sovint inclouen un problema neurològic, com ara danys nerviosos per una malaltia degenerativa, accident cerebrovascular o medicació neurotòxica. Recentment, els investigadors han identificat en ratolins les neurones dirigides a l'esòfag (a la foto) que detecten la presència d'aliments o líquids a la gola i transmeten senyals al cervell per provocar el peristaltisme, la contracció en forma d'ona dels músculs esofàgics que empeny els aliments cap a l'estómac. L'esperança és que el coneixement de com funcionen aquestes cèl·lules, i com podrien ser estimulades, podria conduir en última instància a intervencions per a persones on el simple fet d'engolir s'ha tornat difícil i perillós.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge del treball d'Elijah D. Lowenstein i col·laboradors/es
    Developmental Biology/Signal Transduction, Max Delbrück Center for Molecular Medicine, Berlin, Alemanya
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Neuron, maig de 2023

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.