• 21 de febrer de 2021

  Discos Compactes

  Quan et doblegues, la teua columna vertebral es desplaça. Com més major sigues, més probable serà que hi haja una mica de rigidesa, ja que els trossos d'os que hi ha entrellaçats a les vèrtebres es realineen. El mal d'esquena comunament associat a l'envelliment és causat pel deteriorament dels discos que se situen entre els ossos, donant protecció i possibilitant el moviment. Uns investigadors interessats a entendre aquest deteriorament, van examinar la diferent composició dels discos de persones majors i joves, analitzant la presència de dos tipus de proteïnes: les proteïnes de la matriu extracel·lular, que formen una xarxa de cèl·lules unides, i les proteïnes de senyalització, que permet a les cèl·lules comunicar-se. L'estudi va trobar que tant la quantitat com la producció d'aquestes proteïnes fou major en gent jove. A més, desenvoluparen una nova eina per analitzar la distribució d'aquestes proteïnes amb IRM (a la imatge, amb un contingut elevat d'aigua, indicant la composició de les proteïnes, en groc), cosa que podria ajudar a orientar nous enfocaments per protegir els discos i retenir el dolor d'esquena.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge per Wilson Chan i Vivian Tam
  School of Biomedical Sciences, The University of Hong Kong, Hong Kong
  Imatge publicada orignialment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, desembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.