-
22 de desembre de 2021
Disseny Òptic
Els ulls d'un embrió recentment concebut comencen a desenvolupar-se al voltant de cinc setmanes. Les capes de cèl·lules es pleguen cap a dins per crear estructures anomenades copes òptiques. Aquestes cèl·lules comencen a madurar i especialitzar-se com es mostra a la imatge: l'objecte circular verd és el cristal·lí en desenvolupament; la regió semblant a una tulipa blanca, la retina en desenvolupament; i la capa roja circumdant conté cèl·lules pigmentades protectores. Aquí, els científics han identificat un parell de productes químics amb gradients de concentració oposats al llarg de la copa òptica. La concentració de les substàncies químiques a les cèl·lules determina quins gens s'encenen i això, alhora, definix en quin tipus de cèl·lules es convertixen. Aquest estudi mostra que els gradients químics provenen de gens que se sap que són evolutivament similars en humans, mosques i fins i tot cucs, una prova més que els nostres ulls no són producte d'un disseny intel·ligent.
Escrit per Julie Webb
Imatge del treball de Revathi Balasubramanian i Xuanyu Min, i col·laboradors/es
Department of Ophthalmology, Columbia University, Nova York, NY, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Science Advances, novembre de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.