• 11 de maig de 2021

  Dits Apuntant

  Els rastres que deixem són fràgils - l'ADN es trenca, la sang s'asseca, les empremtes dactilars s'esvaeixen. Sense luxe d'un laboratori portàtil o grans quantitats d'ADN fresc, els científics forenses sovint s'enfronten a un compromís entre la ciència i la recerca - preservar una mostra de sang esgotada per a una anàlisi d'ADN esperançador o analitzar els patrons que podrien quedar en una taca o impressió que s'evadeix. No obstant això, una mescla de substàncies químiques conservants reacciona amb la sang seca per a ressaltar amb fluorescència els verticils i crestes d'empremtes dactilars de sang latent que queden en el paper d'alumini (esquerra) i la fusta pintada (dreta). La mescla de polímers, aplicada amb un coixinet de cotó xopat col·locada damunt d'una impressió, pot funcionar amb impressions que tenen més de 600 dies, al mateix temps que conserva l'ADN en la sang, és a dir, empremtes genètiques, comparant les seqüències d'ADN de la mostra amb les dels sospitosos o víctimes - pot ocórrer juntament amb formes més tradicionals de criminologia.

  Escrit per John Ankers
  Imatge adaptada del treball de Zhinan Fan i col·laboradors, a ACS Applied Materials i Interfaces 2021
  Department of Polymer Science and Engineering, College of Chemistry, Chemical Engineering and Materials Science, Soochow University, Suzhou, P. R. Xina
  Drets de la imatge reservats al autors originals
  Publicat en ACS Applied Materials i Interfaces, març de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.