• 31 de maig de 2022

    Dits Sense Mutilar

    Escarbant a la foscor, els filopodis ixen dels cons de creixement com dits menuts d'una mà, ajudant a les neurones joves a trobar-se entre elles. Ací es mostra, amb un microscopi de gran potència, com els investigadors apropen els secrets de la seua acció en una neurona de rata. Els filopodis estan fets amb una proteïna rígida anomenada actina (resaltada ací amb color verd), subjectada de manera rígida per una altra proteïna anomenada fascina; de tant en tant aquests dits necessiten renovar-se i són tallats per una proteïna anomenada cofilina (de color roig). No obstant això, els investigadors troben que en determinades condicions la cofilina s'embolica al voltant de l'actina, trencant els llaços amb la fascina i permetent que els filopodis es dobleguen i es flexionen. Aquest paper, més suau per al mutilador dels dits nerviosos, pot ser crucial per ajudar les neurones a buscar pel seu entorn durant el desenvolupament i es podria guiar més endavant en els tractaments per a malalties neurodegeneratives.

    Escrit per John Ankers
    Vídeo de Ryan K. Hylton i col·laboradors/es
    Department of Biochemistry and Molecular Biology, Penn State College of Medicine, Hershey, PA, EUA
    Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en Nature Communication, maig de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.