-
9 de desembre de 2021
Dolça Protecció
Les femelles de moltes espècies de mosquits necessiten alimentar-se de sang per a reproduir-se, però ambdós sexes també poden alimentar-se de nèctar per a obtenir energia. Els arbovirus transmesos per mosquits, com el Zika o el dengue, infecten inicialment l'intestí del mosquit i després s'estenen a les glàndules salivals, des d'on es poden transmetre als humans quan les femelles piquen, però sembla que la dieta dels mosquits pot afectar la seua susceptibilitat. Per a provar els efectes d'una dieta alta en sucre en el famós vector viral Aedes aegypti, els investigadors van alimentar les femelles amb una solució de sacarosa tenyida de blau per verificar la ingestió (a la foto, a l'esquerra), i després les van comparar amb femelles sense aquesta alimentació (dreta). Després de la ingesta de sucre, diversos gens associats amb la immunitat es van regular, i els mosquits tenien menys probabilitats de ser infectats amb èxit per arbovirus, inclòs pel Zika. Desafortunadament, en moltes àrees urbanes, es creu que A. aegypti s'alimenta principalment de sang i molt poc de nèctar, i això podria estar contribuint a altes taxes de transmissió del virus.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Imatge d'Emilie Pondeville, 2021. Pondeville Group, MRC Centre for Virus Research
MRC-University of Glasgow Centre for Virus Research, Glasgow, Regne Unit
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en PLOS Pathogens, setembre de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.