-
5 d'octubre de 2019
Dos per Dos
Malgrat una comprensió cada vegada més gran de la importància de la microbiota, de les comunitats microbianes que viuen en nosaltres i al nostre voltant, i de com la seua alteració pot provocar malalties, encara sabem poc sobre les relacions específiques entre bacteris, cosa que dificulta les possibles intervencions. Amb la intenció de canviar això, els investigadors van estudiar les interaccions entre un bacteri que es troba comunament en les nostres boques, Aggregatibacter actinomycetemcomitans (Aa, a la foto) i altres 15 microbis, ja siga del mateix o de diferents entorns ambientals. Les manipulacions genètiques revelaren que Aa necessita diferents conjunts de gens per a tindre èxit quan es combina amb altres microbis, segons si el company ajudava o impedia. Sorprenentment, a Aa li anava millor amb les especies que normalment no sol relacionar-se que aquelles amb les que coexisteix naturalment, cosa que suggereix que les comunitats coexistents no sempre es recolzen. En les nostres boques, Aa pot causar a vegades periodontitis, una malaltia greu de les genives, i les seues interaccions amb altres bacteris bucals podria contribuir amb aquest canvi patogènic.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Imatge de Derren Ready, del Wellcome Image collection
Investigació del School of Biological Sciences, Georgia Institute of Technology, Atlanta, GA, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported Creative Commons
Investigació publicada en PNAS, setembre de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.