• 31 d'octubre de 2019

    El Pare de les Fibres

    Tot i que molts científics experimentaren enviant llum a través de fibres fines de vidre mitjançant refracció o la flexió de la seua trajectòria, no va ser fins a 1953 quan un manoll flexible d’unes 10.000 fibres (un “fibroscopi”) transportà imatges clares a poca distància. En el perfeccionament d'aquestes tècniques, Narinder Singh Kapany (nascut en aquest dia en 1926) és considerat “Pare de la fibra òptica”. Les seues idees van inspirar el primer gastroscopi de fibra òptica, obtenint imatges des del fons del cos humà i obrint el camí per a una moderna cirurgia laparoscòpica. En qualsevol altre lloc s’utilitza fibra òptica per a la comunicació d’alta velocitat i, en enginyeria, permetent (igual que en el cos humà) una finestra al funcionament de les estructures internes. El treball del professor Kapany potser també és un recordatori de per què els científics joves ho qüestionen tot: “Un dia el professor ens va dir que la llum sempre viatja recta. Però això no pot ser, vaig pensar, de vegades s’ha de doblegar”.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de Carol Foote. Center for Innovation and Entrepreneurial Development (CIED): Narinder Singh Kapany, professor de física
    Drets de la imatge reservats per la University of California. Courtesy Special Collections, University Library, University of California Santa Cruz
    Fotografíes de Carol Foote de la University of California, Santa Cruz


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.