-
8 de juliol de 2017
El Patró de la Vida
És important saber què és què –o més àmpliament, ser capaç de distingir el davant del darrere, el cap de la cua o l’esquerra de la dreta. Però mentre aquesta habilitat és bastant útil quan ens vestim als matins, és absolutament vital per a crear un embrió durant les etapes inicials de la vida. El capgròs a la fotografia superior és un individu juvenil sa i normal de l’espècie de granotes Xenopus laevis, estudiada sovint com a un model útil per al desenvolupament primerenc. L’animal desafortunat de la fotografia inferior manca d’una molècula anomenada Gen 1 relacionat amb Brahma (Brg1), que ajuda a organitzar l’ADN i els gens dintre de les cèl·lules de l’embrió. Sense aquest gen, l’embrió no pot distingir on hauria d’estar el seu extrem frontal i no aconseguix formar el cap. Els embrions de granota com aquest estan ajudant els científics a entendre els processos inicials del desenvolupament, aclarint com altres animals – inclosos els embrions humans– saben què és què al seu organisme.
Escrit per Kat Arney
Imatge adaptada del treball de Gabriele Wagner i Nishant Singhal i col·laboradors/es
Biomedizinisches Zentrum, Molekularbiologie, Ludwig Maximilians-Universität, Planegg Martinsried, Alemanya
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en PLOS Genetics, maig de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.