• 10 de febrer de 2020

  El Plàstic no És Fantàstic

  El plàstic ha canviat el món, tant per a millor com per a pitjor. Mentre els productes plàstics estan revolucionant molts aspectes de la vida moderna, cada vegada és més clar que, molts dels productes químics utilitzats per produir-los, poden tenir impactes perjudicials sobre la salut i el medi ambient. El fatalat dietilhexil (DEHP) és un dels químics més comuns utilitzat per a la producció de joguines de plàstic, roba, envasos alimentaris i moltes coses més, el que significa que la majoria de les persones hi són exposades diàriament. De manera preocupant, se sospita que DEHP causa problemes de fertilitat en humans. En comparar els òvuls de cucs minúsculs (Caenorhabditis elegans) que han estat exposats a DEHP (a la imatge de la dreta) amb òvuls d'animals no tractats, els investigadors han descobert que la DEHP crea ruptures en el DNA (a la imatge, les taques vermelles) i, també, interfereix en els processos de reparació que haurien d'arreglar-los. Al seu torn, aquests òvuls danyats, creen embrions danyats. Els resultats posen de manifest la necessitat urgent de reduir l'exposició al DEHP i trobar alternatives més segures.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Luciann Cuenca
  Department of Genetics, Blavatnik Institute, Harvard Medical School, Boston, MA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Genetics, gener de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.