• 28 de maig de 2021

    El Sentit de la Història

    Des d'uns pocs mil·límetres fins a 1.5 metres de diàmetre, es creu que les meduses de pinta que viuen al mar són una de les criatures més antigues del món. A pesar d'això, hi ha desacord amb alguns investigadors que creuen que les esponges (que no tenen cap sistema nerviós) són les més antigues. Aleshores, les meduses de pinta evolucionaren de les esponges i després van desenvolupar el seu propi sistema nerviós, o les esponges es van separar de les meduses i perderen els nervis? Per esbrinar-ho uns investigadors han estudiat el sistema nerviós de les meduses de pinta Mnemiopsis leidyi, creant imatges detallades com aquesta (els nervis es mostren de color rosa, mentre que les pintes en forma de franges són verdes i blaves), i han analitzat les molècules que envien senyals entre neurones. Malgrat que encara no hi ha una resposta definida sobre qui va arribar primer, aquest estudi proporciona més informació sobre el que es necessita per fabricar un sistema nerviós i en última instància, podria aportar llum sobre l'evolució dels nostres propis cervells més complexos.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge de Maria Sachkova, Maike Kittelmann i Pawel Burkhardt
    Sars International Centre for Marine Molecular Biology, University of Bergen, Bergen, Noruega
    Imatge publicada orignialment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en bioRxiv, març de 2021 (sense revisió)

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.