• 28 de setembre de 2016

  El Viatge de la Ràbia

  Una mossegada per part d’animals rabiosos submergeix al virus de la ràbia directament dins de territori enemic, enfrontant-lo a un llarg i complicat viatge fins a la seua destinació final. Viatja des de la mossegada pels nervis perifèrics fins arribar finalment al cervell. Els investigadors han modelat aquests dispositius microfluídics, construccions especials on les neurones perifèriques poden créixer amb els seus cossos cel·lulars (part inferior) i les projeccions cel·lulars, que s'anomenen neurites (part superior) en compartiments separats; units només mitjançant canals estrets (al centre) a través dels quals les neurites poden passar. Afegint el virus al compartiment de les neurites, junt amb productes químics per a bloquejar diferents proteïnes, van revelar que aquests virus entren a les cèl·lules a través d'invaginacions, 'pouets', de les seues membranes que estaven recobertes amb la proteïna clatrina. Aquestes invaginacions se separen i formen paquets que són transportats cap el cos cel·lular utilitzant una altra proteïna, la dinamina. Fonamentalment, l’eficiència de la infecció depèn de la capacitat d'aquests paquets per arribar al cos cel·lular. Aquestes noves idees van aclarint com s'origina la infecció de la ràbia.

  Hui és el dia de la ràbia.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Silvia Piccinotti i Sean P. J. Whelan
  Department of Microbiology and Immunobiology, Program in Virology, Harvard Medical School, Boston, MA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, juliol de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.