• 17 de març de 2017

  Els Músculs es Tornen Virals

  Els retrovirus són invasors furtius. Ells estan recoberts amb molècules que els permet fusionar-se amb la membrana que envolta la cèl·lula, transferint-li furtivament la seua càrrega genètica, el seu RNA víric (una molècula similar al DNA, que conté els gens dels virus). Una vegada dins, aquest RNA és convertit en DNA i entra dins el genoma de la cèl·lula hoste, mantenint un perfil baix fins que aplegue el moment per fer nous virus i iniciar un nou cicle. Durant milions d'anys, les cèl·lules dels mamífers han aconseguit domesticar aquests invasors virals, furtant-los els gens que fusionen cèl·lules –coneguts com sincitins– per a propòsits més útils. A més de jugar un paper en crear grans cèl·lules fusionades en la placenta, els científics han descobert que les sincitines també ajuden a fusionar les cèl·lules per formar llargues fibres en els músculs dels ratolins sans (a la part esquerra de la foto). A les cèl·lules musculars de la part dreta els manca un dels gens de les sincitines i no poden formar fibres, creant així músculs més dèbils.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de François Redelsperger i col·laboradors
  Institut Gustave Roussy, Villejuif, França, Université Paris-Sud, Orsay, França
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en PLOS Genetics, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.