• 6 de desembre de 2020

  Embafador

  A mesura que s’acosta la temporada de vacances, és possible que estiguem desitjant una mica de menjar especial, però les recents investigacions ens recorden que cal anar amb compte amb els dolços. Ja són uns culpables evidents de la diabetis tipus II d’alta prevalença, i s’estan acumulant proves que suggereixen que les dietes d’estil occidental riques en sucre també estan relacionades amb trastorns intestinals, particularment la malaltia inflamatòria intestinal (MII). Les proves en ratolins suggereixen una possible forma en la que el sucre  provoca problemes, alterant la comunitat de microorganismes, o microbioma, a l’intestí. Els ratolins alimentats amb una dieta rica en sucre posseeixen nivells més alts de bacteris intestinals nocius, que se sap que degraden la capa protectora de mucus que recobreix el còlon (a la imatge, amb nuclis de cèl·lules intestinals en blau, bacteris en vermell i moc en verd), i també són més susceptibles a colitis, una forma de MII. Malgrat les diferències entre el microbioma en humans i rosegadors, investigar els vincles entre la dieta, els bacteris intestinals i la MII podria revelar nous coneixements sobre aquest trastorn cada vegada més comú.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Shahanshah Khan i Sumyya Waliullah, i col·laboradors
  Departament de Patologia, UT Southwestern Medical Center, Dallas, TX, EUA
  Els drets d'autor de la imatge són propietat i reproducció amb permís de l'AAAS
  Publicat en Science Translational Medicine, maig de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.