-
20 d'agost de 2021
Embolcall
De la mateixa manera que els cables elèctrics estan envoltats per un aïllament de plàstic que permet que l’electricitat fluïsca sense problemes i evita curtcircuits, els nervis del cervell s’envolten amb un aïllament biològic conegut com a mielina, produït per cèl·lules especialitzades anomenades oligodendròcits (destacades en verd en aquesta imatge de les cèl·lules del cervell d’un embrió de peix zebra). Curiosament, el mateix oligodendròcit pot fabricar beines de mielina de diferents mides, tot i que no se sap exactament com es controla això. Les beines de mielina contenen centenars de missatges moleculars coneguts com a ARNm (ressaltat de color rosa), que proporcionen instruccions per fabricar proteïnes, els blocs bàsics de les cèl·lules. Els investigadors han descobert ara que aquests ARNm contenen un "senyal de referència" específic que els dirigeix a entrar a les beines de mielina i promoure un nou creixement. Tot i que aquests experiments s’han fet amb peixos zebra, és probable que hi haja mecanismes similars en el nostre cervell que aporten llum sobre com es construeix el nostre sistema nerviós durant el desenvolupament.
Escrit per Kat Arney
Imatge del treball fet per Katie M. Yergert i col·laboradors/es
Department of Pediatrics, University of Colorado Anschutz Medical Campus, Aurora, CO, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicada en PLOS Biology, juny de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.