-
10 d'abril de 2025
En Contacte
Sentir la mà d'un ésser estimat amb la teua mà pot portar sensacions agradables. Però sota la pell, trobem el corpuscle de Pacini (CP) el que ajuda a detectar el seu primer contacte. Ací, la microscòpia electrònica millorada d'exploració amb feix iònic enfocat elimina la capa de teixit al voltant d'una terminació nerviosa sensible. Investigacions anteriors suggerixen que les capes, o "làmines", de teixit que embolica les regions internes i externes, ací empenyen contra les terminacions nervioses quan experimentem contactes o vibracions transitoris. Ara, els investigadors troben que, en canvi, els elements externs (que ací semblen roses de dacsa, però 1000 vegades més menudes) actuen per protegir el nervi, mentre que l'element intern de les cèl·lules lamel·lars de Schwann actua com a receptors tàctils addicionals, ajudant al nervi a respondre a diferents patrons de tacte. Els coneixements sobre els CP, que ací són de l'interior del bec d'un ànec, ens poden ajudar a comprendre les subtileses de la propiocepció humana [el sentit de la posició del nostre cos].
Escrit per John Ankers
Department of Cellular and Molecular Physiology, Yale University School of Medicine, New Haven, CT, EUA
Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY-NC 4.0)
Publicat en Science Advances, febrer de 2025
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.