-
15 d'agost de 2021
Entrant a la Matriu
Els òrgans en desenvolupament han de créixer amb la seua matriu extracel·lular al seu voltant. No obstant, quins són els seus primers passos? Ací tenim un organoide crescut al laboratori que mimetitza el creixement d'una glàndula mamària, el qual s'ha format a partir de cèl·lules donants de persones voluntàries sanes. Observades durant dies baix un microscopi confocal (i accelerades ací), les cèl·lules mamàries (destacades en roig) semblen balancejar-se avant i arrere (polsos d'espenta i estirada que distorsionen la matriu de col·lagen propera, la qual es troba en color blanc). Açò no solament ajuda a crear un espai perquè les branques de nous conductes puguen créixer, sinó que permet al col·lagen formar estructures fortes semblants a una gàbia, fomentant encara més el creixement mentres se subministren productes químics nutritius i de suport. Els científics podrien utilitzar tècniques semblants per examinar estos events en altres teixits, incloent com podrien desenvolupar-se els càncers de mama en el microambient propi que els rodeja.
Escrit per John Ankers
Lehrstuhl für Biophysik E27, Physics Department and Center for Protein Assemblies CPA, Technical University Munich (TUM), Garching, Alemanya
Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Nature Communications, maig de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.