• 29 de gener de 2017

    Enxampant la Grip Aviària

    Els grans naturalistes victorians com ara Darwin i Alfred Russel Wallace viatjaren al voltant del món atrapant ocells, en xarxes subtils, per als seus estudis. Un segle més tard, els científics han creat una minúscula xarxa per atrapar un virus del qual aquells animals en són víctimes: la grip aviària. La xarxa està creada a partir de nanotubs de carboni, els filaments de color gris en aquesta imatge de microscopi electrònic, adherits a un xip especial de silici. Com que els nanotubs es poden organitzar amb precisió d'acord amb un patró específic, la xarxa es pot ajustar per atrapar qualsevol virus de qualsevol mida, inclús si únicament s'hi presenta en petites i efímeres quantitats. Els acúmuls de color morat en aquesta imatge són partícules d'un tipus de virus de la grip aviària anomenat H5N2, però els investigadors han aconseguit atrapar en la seua xarxa preses víriques més rares. I ja que cada xip costa uns pocs dòlars, ells confien aplanar el camí per a una nova generació de detectors de virus, barats i manejables.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge cortesia del NIH Image Gallery/Penn State University
    Pennsylvania State University, University Park, PA, EUA
    Imatge publicada en la NIH Image Gallery de Flickr, sota una llicència Creative Commons CC BY 2.0
    Investigació publicada en Science Advances, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.