• 29 de gener de 2017

  Enxampant la Grip Aviària

  Els grans naturalistes victorians com ara Darwin i Alfred Russel Wallace viatjaren al voltant del món atrapant ocells, en xarxes subtils, per als seus estudis. Un segle més tard, els científics han creat una minúscula xarxa per atrapar un virus del qual aquells animals en són víctimes: la grip aviària. La xarxa està creada a partir de nanotubs de carboni, els filaments de color gris en aquesta imatge de microscopi electrònic, adherits a un xip especial de silici. Com que els nanotubs es poden organitzar amb precisió d'acord amb un patró específic, la xarxa es pot ajustar per atrapar qualsevol virus de qualsevol mida, inclús si únicament s'hi presenta en petites i efímeres quantitats. Els acúmuls de color morat en aquesta imatge són partícules d'un tipus de virus de la grip aviària anomenat H5N2, però els investigadors han aconseguit atrapar en la seua xarxa preses víriques més rares. I ja que cada xip costa uns pocs dòlars, ells confien aplanar el camí per a una nova generació de detectors de virus, barats i manejables.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge cortesia del NIH Image Gallery/Penn State University
  Pennsylvania State University, University Park, PA, EUA
  Imatge publicada en la NIH Image Gallery de Flickr, sota una llicència Creative Commons CC BY 2.0
  Investigació publicada en Science Advances, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.