-
13 de desembre de 2020
Estàs Marcat
Les cèl·lules cerebrals, o neurones, s'uneixen per unes afaenades unions anomenades sinapsis. Com si es tractés d'un espai de conversa química, les neurones a un costat de la sinapsi alliberen neurotransmissors per influenciar els receptors (proteïnes de la superfície de la neurona a l'altre costat). La combinació de neurotransmissors i receptors pot ser excitant (ajudant la neurona receptora a "disparar" un impuls) o inhibitòria (bloquejant aquests impulsos). Ací una nova tècnica genètica remarca un tipus específic de receptor inhibitori en la neurona d'una mosca del vinagre (la fluorescència verda revela un patró encreuat distintiu, com una garlanda de llums, encara que 10.000 vegades més xicoteta). Ara que els investigadors saben on es troben aquests receptors, poden treballar per entendre com els patrons de diferents tipus de receptors, treballen conjuntament per influir en la comunicació neuronal del cervell de la mosca. Finalment, la tècnica ajudarà a senyalitzar receptors específics de cèl·lules humanes per detectar el seu paper en el desenvolupament i la malaltia.
Escrit per John Ankers
Imatge del treball de Sandra Fendl, Renee Marie Vieira i Alexander Borst
Max Planck Institute of Neurobiology, Alemanya
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative (CC BY 4.0)
Publicada en eLife, octubre de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.