• 16 de juliol de 2020

  Estimulant la Reparació de l'Os

  Molts ossos trencats es poden reparar amb un motlle o claus, i molt temps i cura. Però, ocasionalment el trencament pot ser tan sever que cal ajuda en forma d'empelt d'os -o bé d'os del propi pacient (autoempelt), o bé de xicotets fragments d'os d'un cadàver (al·loempelt). Malgrat tot, cap dels dos és ideal, perquè els autoempelts requerixen que el pacient se sotmeta a més cirurgia, i el material provinent de cadàver sol ser menys potent que l'os fresc. Els científics podrien disposar prompte d'una tercera opció, tanmateix, gràcies a les cèl·lules mare mesenquimàtiques -un tipus de cèl·lules mare que es troba als ossos. Aquestes cèl·lules, que poden multiplicar-se de manera quasi indefinida en cultiu, produïxen una matriu extracel·lular (a la imatge) que actua com a bastida per al nou os. La matriu és rica en factors que promouen el creixement de l'os i dels vasos sanguinis -necessaris per la supervivència de l'os- i s'ha demostrat que estimula de manera significativa la reparació de l'os en animals.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball d'Eoin P. McNeill i col·laboradors, Texas A&M University College of Engineering
  Texas A&M Health Science Center, College Station, TX, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Communications, juny de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.