• 6 d'octubre de 2017

  Exhalant Torts

  Una ullada al cos humà i tot pareix prou simètric. Però mira més atentament i veuràs un món d'asimetria, des d'una cella lleugerament inclinada fins a les formes i posicions dels nostres òrgans. El diafragma també resulta ser asimètric. Quan exhalem, aquest s'eleva desigualment. Però ¿per què? ¿Només té a veure amb l'espai que es troba al voltant? Els investigadors han cercat les respostes en ratolins. Visualitzant els nervis que estimulen el diafragma -els nervis frènics dret i esquerre (a la foto)- han trobat que són asimètrics. Utilitzant ratolins mutants han trobat que aquesta asimetria estava controlada per diferències en els gens activats en aquests nervis. Aquestes diferències genètiques han causat l'activació de diferents molècules de senyalització en els costats dret i esquerre del diafragma. Això podria explicar perquè alguns desordres musculars només afecten un costat del diafragma.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge per Camile Charoy i col·laboradors
  University of Lyon, Claude Bernard University, Institut NeuroMyoGène, Lyon, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, juny de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.