• 9 de juny de 2019

  Factors d'Empenta

  Dient-ho suaument, una dona durant el part té moltes coses al seu cap. Així doncs, pensa en diverses dones a les que se’ls va realitzar una ressonància magnètica (RM) just abans del part per a vore els efectes en el cervell del nadó. És ben sabut que els ossos del crani fetal es remodelen en les últimes etapes del part –una reorganització temporal que ajuda al nadó a navegar pel cèrvix de la mare i evitar una obstrucció o una distòcia. Tot i això, en aquests models per ordinador, generats a partir d’imatges de RM de nadons abans del part (fila superior) i just abans d’empentar (fila inferior), els seus cervells també han canviat de forma, adaptant-se als canvis del crani quan la mare i el nadó es preparen. Tots estos xiquets van néixer sans, no obstant, en aproximadament un 43% dels parts vaginals ocorren hemorràgies. Els científics es pregunten si les imatges de RM podrien ser una eina útil per a ajudar als pares i el personal mèdic a decidir alternatives, com una cesària, basant-se en els canvis del cervell durant este moment crucial.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball d'Olivier Ami i col·laboradors
  Ramsay Generale de Sante, La Muette Clinic, París, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS ONE, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.