• 2 d'abril de 2018

    Fetge i Xips

    Quan els científics estan desenvolupant un nou fàrmac per a ús en humans, necessiten saber si és efectiu i segur. El experiments en fases inicials es poden fer utilitzant cèl·lules cultivades al laboratori, però en algun moment de la investigació cal anar més enllà i veure els efectes en un animal viu. No obstant açò, fins i tot els animals d'experimentació més ben dissenyats poden no simular completament el que ocorre dins del cos humà quan la malaltia agafa el control o quan el fàrmac fa efecte. Aquesta bola rodona de cèl·lules (taques blaves) és un ''fetge humà sobre un xip'' –un òrgan artificial en miniatura dissenyat per estudiar malalties i fàrmacs al laboratori. Aquí s'utilitza per investigar què passa durant una infecció amb el virus de l’hepatitis B, el qual afecta a més de 250 milions de persones del món i, actualment, és incurable. Aquests fetges artificials reaccionen a la infecció de la mateixa forma que ho farien òrgans humans reals, reemplaçant als animals en els test de nous tractament per salvar vides.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Marcus Dorner, Imperial College London
    Section of Virology, Department of Medicine, Imperial College London, Londres
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature Communications, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.