-
28 de juny de 2023
Filtracions Cerebrals
Cada batec del cor envia aproximadament una quarta part del volum sanguini al cervell, principalment a través de la barrera hematoencefàlica, una xarxa de vasos sanguinis que no permet l'eixida de molècules grans. No obstant això, algunes parts del cervell tenen vasos sanguinis més permeables, anomenats capil·lars fenestrats, que deixen passar molècules grans. Els investigadors estudien com es formen aquests vasos mitjançant microscòpia de fluorescència de cervells de peix zebra amb vasos sanguinis marcats amb fluorescència (en la imatge). Es van centrar en les vies de senyalització ja implicades en el desenvolupament dels vasos sanguinis, Wnt i VEGF. Els peixos zebra que mancaven de certes molècules de senyalització Wnt (fila inferior i imatge superior de la dreta) presentaven vasos de la barrera hematoencefàlica greument alterats en comparació amb els cervells normals (imatge superior de l'esquerra), mentre que els capil·lars fenestrats no estaven afectats. Per contra, en els peixos zebra que mancaven de diferents combinacions de membres de VEGF, els vasos sanguinis fenestrats estaven greument alterats. En particular, VEGFC i/o VEGFD eren vitals per a la fenestració i, en certes regions, la fenestració implicava la interacció de VEGFC amb VEGFA. Per tant, un còctel de VEGF és essencial per al desenvolupament de capil·lars fenestrats.
Escrit per Lux Fatimathas
Imatge del treball de Sweta Parab i col·laboradors/es
Department of Neurosciences, Lerner Research Institute, Cleveland Clinic, Cleveland, OH, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eLife, maig de 2023
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.