• 17 de octubre de 2022

  Flux de Treball

  Hi ha al voltant de 400 milers de vasos sanguinis al cervell humà, que donen oxigen i nutrients al nostre òrgan que més energia demanda. Analitzar aquestes xarxes rítmiques, però, resulta un gran maldecap. Ací, uns investigadors posen a prova una combinació de tècniques conegudes com a CUBIC, al cervell d'un ratolí. Primer, "aclarixen" els teixits, utilitzant un còctel químic per rentar les molècules opaques com els greixos perquè un microscopi puga ampliar els detalls. Però, navegant a través d'aquesta sèrie d'imatges consecutives, podríem trobar alguna cosa a faltar. L'aprenentatge automàtic ajuda a "classificar" les estructures dels vasos separant les seues tènues línies de les imatges originals, deixant-nos volar a través d'una malla fantasmal de vasos sanguinis extrets del cervell. Una anàlisi informàtica extrau característiques de la xarxa de vasos que poden ser indicadores dels canvis provocats per l'envelliment o de malalties vasculars. En el futur, CUBIC podria ajudar a extraure la màxima informació d'altres mostres de teixit valuoses.

  Escrit per John Ankers

  Vídeo del treball de Kei Takahashi i col·laboradors
  Department of Molecular Pathology, Graduate School of Medicine, The University of Tokyo, Tòquio, Japó
  Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, setembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.