• 9 d'octubre de 2020

    Formador de Cervells

    Els científics solen mirar les cèl·lules nervioses (o neurones) amb l'esperança d'aprendre més sobre com transporten els impulsos elèctrics al voltant del sistema nerviós. Amb l'objectiu d'apropar-se el més possible a la realitat, aquest organoide neuronal de bioenginyeria (BENO) imita el cervell primerenc, on, tal com es veu al primer pla de la dreta, les cèl·lules mare s'especialitzen o es diferencien en molts tipus diferents de neurones i formen xarxes que canvien i es reorganitzen durant importants etapes de desenvolupament. Aquest model cerebral es desenvolupa primerament amb la diferenciació de cèl·lules mare pluripotents induïdes per humans. Després de 60 dies, el model té una xarxa de diferents cèl·lules neuronals (ressaltades en blau) i astròcits de suport (en verd i roig). A principis de la vida, els BENO mostren canvis temporals en la seua activitat elèctrica espontània, que es creu que ajuda al desenvolupament del cervell fetal. Aquestes similituds suggereixen que els BENO són eines prometedores per estudiar els detalls sobre el desenvolupament i les malalties del cervell.

    Escrit per John Ankers
    Imatge adaptada del treball de Maria-Patapia Zafeiriou i col·laboradors/es
    Institute of Pharmacology and Toxicology, University Medical Center, Georg-August-University, Göttingen, Alemanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en Nature Communications, juliol de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.