• 4 d'octubre de 2020

  Fugida Bacteriana

  Les espècies de les bactèries Vibrio són una de les principals causes d’intoxicació alimentària en humans, comunament adquirides mitjançant el consum de marisc cru o d’aigua contaminada. La infecció per part d’aquestes bactèries provoca nàusees, rampes a l’estómac, vòmits i diarrea a mesura que les bactèries envaeixen les cèl·lules que recobreixen l’intestí i es multipliquen ràpidament. Tot i que els investigadors han descobert que els apèndixs en forma d’agulla del gènere Vibrio (coneguts com el sistema de secreció tipus III) s’utilitzen per entrar a les cèl·lules intestinals, la forma en què aquests tornen a sortir era un misteri. Ara, s’ha descobert que, dins de la cèl·lula (ressaltada en vermell), les bactèries (verd) secreten enzims modificadors de greixos anomenats lipases, que alteren els components del colesterol de la membrana plasmàtica de la cèl·lula, debilitant la seva estructura. Això permet que la multitud esvalotada de bactèries acabe sortint, eventualment. Posteriorment, les bactèries alliberades poden envair més cèl·lules intestinals o escapar del cos i, si no són destruïdes adequadament, poden mantenir-se a l’espera d’una altra víctima.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball de Suneeta Chimalapati i Marcela de Souza Santos, i col·laboradors, UT Southwestern Medical Center
  Department of Molecular Biology, University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, TX, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors/ores originals
  Publicat en eLife, agost de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.