• 21 de setembre de 2020

  Funció de Comporta

  El càncer es propaga a través dels vasos sanguinis, segons el que mostra un estudi que utilitza un nou model 3D d'un diminut vas sanguini fet al laboratori. Al càncer de mama, les cèl·lules que creixen al costat dels vasos sanguinis s'integren en la paret del propi vas, creant un mosaic entre cèl·lules cancerígenes i cèl·lules del vas sanguini. Es pensa que aquests mosaics actuen com comportes, permetent a les cèl·lules cancerígenes a passar fàcilment cap al torrent sanguini i viatjar així cap a diferents parts del cos. La formació del mossaic va ocórrer ràpidament, en un període d'unes poques hores en aquesta simulació de laboratori. Uns mossaics similars es varen trobar en teixits extrets de tumors mamaris en humans i ratolins. Aquesta imatge mostra cèl·luloes tumorals (en roig) envoltades per vasos sanguinis (en verd). Aquest nou model permet als científics quantificar com els tumors i els vasos interactuen en temps real, sota unes condicions que són similars al cos d'un pacient. Es podria adaptar a l'estudi d'altres tipus de càncer i per a aprendre com controlar la propagació del càncer.

  Escrit per Deborah Oakley

  Imatge del treball de Vanesa L. Silvestri i col·laboradors, Johns Hopkins University School of Medicine
  Depts of Cell Biology and Oncology, Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, MD, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cancer Research, juliol de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.